Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Και στην Ιλιάδα...


Η Ελένη ήταν κόρη του Τυνδάρεω και της Λήδας (αν ισχύει ότι ο πατέρας της ήταν ο Δίας). Είχε τη φήμη ότι είναι πολύ όμορφη, και όταν έφτασε στην ηλικία για να παντρευτεί, πολλοί άνδρες, αρχηγοί και βασιλιάδες ήρθαν να την φλερτάρουν. Συνειδητοποιώντας τη δύσκολη κατάσταση ο Οδυσσέας πρότεινε στον  Τυνδάρεω να δεσμευτούν όλοι οι μνηστήρες με όρκο - ότι θα υπερασπισθούν και θα προστατεύσουν αυτόν που θα επιλεγεί ως σύζυγος της Ελένης, από οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το γάμο του. Ο Μενέλαος επιλέχθηκε (ο αδελφός του, ο Αγαμέμνονας ήδη ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Ελένης, Κλυταιμνήστρα).
Εν τω μεταξύ, πέρα ​​από τη θάλασσα σε αυτό που είναι τώρα η Τουρκία, ένας νεαρός βοσκός / πρίγκιπας που ονομάζεται Πάρης επιλέχθηκε από τους θεούς να είναι ένας διαιτητής σε έναν διαγωνισμό μεταξύ των τριών θεοτήτων, ως προς το ποια ήταν η πιο όμορφη. Κάθε θεά του πρόσφερε μια δωροδοκία, Αθηνά πρόσφερε την επιτυχία στη μάχη, η Ήρα του πρόσφερε κυριαρχία πάνω από την Ασία, και η Αφροδίτη του υποσχέθηκε την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Ο Πάρις επέλεξε την Αφροδίτη, και έτσι έθεσε σε κίνηση η έναρξη του Τρωικού Πολέμου.Ο Πάρις ήρθε στη Σπάρτη, το σπίτι της Ελένης και του Μενέλαου.Έκλεψε την Ωραία Ελένη και την έφερε στην Τροία. Όταν ο Μενέλαος ανακάλυψε την προδοσία κάλεσε σε τους μνηστήρες, και έπλευσε προς την Τροία για να διεκδικήσουν την Ελένη. Ο πόλεμος διήρκεσε δέκα χρόνια, πολλοί ήρωες σκοτώθηκαν, και οι θεοί προσχώρησαν  και στις δύο πλευρές.Τέλος, οι Έλληνες κέρδισαν, με λίγη πονηριά (δηλαδή το ξύλινο άλογο) και Ελένη και ο Μενέλαος ήταν επανενωθεί. Έπλευσαν πίσω στην Ελλάδα και έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.




ΚΑΛΥΨΩ
   Στην ελληνική μυθολογία η Καλυψώ ήταν γνωστή μία Νύμφη, κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης ή του θεού Ηλίου και της Περσηίδας. Ζούσε στη νήσο Ωγυγία, που οι αρχαίοι συγγραφείς τοποθετούν στη δυτική Μεσόγειο (συγκεκριμένα έχει προταθεί μεταξύ άλλων ότι ήταν στη Θέουτα, απέναντι από το Γιβραλτάρ, ή το νησί Γκόζο δίπλα στη Μάλτα), ενώ αναφέρεται συχνά και απλώς ως «το Νησί της Καλυψώς».
Η Καλυψώ κατοικούσε σε ένα μεγάλο σπήλαιο, κοντά στην είσοδο του οποίου υπήρχαν φυσικοί κήποι, ιερό δάσος και πηγές. Εκεί περνούσε την ημέρα της η Νύμφη, κλώθοντας και υφαίνοντας με τις υπηρέτριές της, που ήταν και αυτές Νύμφες.
Η Καλυψώ υποδέχθηκε τον Οδυσσέα στο νησί της ως ναυαγό. Στην Οδύσσεια (ραψωδίες ε και η) αναφέρεται ότι η Καλυψώ τον ερωτεύθηκε και γι' αυτό τον κράτησε κοντά της επί δέκα χρόνια. Σύμφωνα με άλλους συγγραφείς, ο Οδυσσέας έμεινε με την Καλυψώ 7 χρόνια ή και ένα μόνο έτος. Η Καλυψώ του υποσχόταν ότι θα τον έκανε αθάνατο, αλλά ο Οδυσσέας δεν εγκαταλείφθηκε στη γοητεία της, γιατί ο βαθύτερος εσωτερικός πόθος του ήταν η επιστροφή του στην Ιθάκη.
Με την παράκληση της θεάς Αθηνάς ο Δίας έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ για να της ζητήσει να αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει. Μετά από αυτό, η Καλυψώ με μεγάλη της λύπη τον άφησε να φύγει, αφού πρώτα του έδωσε ξυλεία και πανί για να κατασκευάσει μία σχεδία, καθώς και προμήθειες (ακόμα και «μαύρο κρασί») για το ταξίδι του. Επίσης του υπέδειξε ποιους αστέρες να παρατηρεί για να ρυθμίζει την πορεία του.
Εικάζεται  πως η Καλυψώ είχε τιμωρηθεί άδικα από τους θεούς γιατί ήταν κόρη του Άτλαντα. Θεωρούταν επικίνδυνη σαν κόρη ενός επικινδύνου άντρα . Την απομόνωσαν σε ένα νησί που δεν είχε επικοινωνία με τους θνητούς . Εκεί όμως  <<πέφτουν>> ναυαγοί και η τιμωρία της είναι να τους ερωτείται κι εκείνοι να αρνιούνται την αγάπη της όχι γιατί υστερεί σε ομορφιά η σε εξυπνάδα αλλά γιατί οι ναυαγοί νοσταλγούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους {όπως ο Οδυσσέας }
Ο Όμηρος την χαρακτηρίζει μέσα από την Οδύσσεια σαν καλλιπλόκαμη νεράιδα. Επίσης αναδεικνύεται πονηρή, ειλικρινής, πανούργα, εύστροφη, παραπλανητική αλλά και δυστυχισμένη!!!
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΛΥΨΩ
      Καλυψώ< καλύπτω= αυτή που καλύπτεται…


ΠΗΛΕΑΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΣ















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.