Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : "ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"


Στα Μαθηματικά της Β΄ Γυμνασίου και ιδιαίτερα στη Γεωμετρία, οι μαθητές διδάσκονται ενότητες που σχετίζονται άμεσα με τις μετρήσεις. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα Εμβαδά, το Πυθαγόρειο θεώρημα, την Τριγωνομετρία, τις μετρήσεις στον κύκλο. 

Από την άλλη στο βιβλίο των Μαθηματικών υπάρχουν αρκετά ιστορικά σημειώματα και αναφορές που σχετίζονται με τις μετρήσεις των μεγεθών αυτών στην Αρχαία Ελλάδα  με σκοπό να κατανοηθεί η διαχρονικότητα των διαδικασιών και να αναδειχτεί η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Mια πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που έχει ερευνηθεί και προβληθεί πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, τη θρησκεία, τη στρατιωτική ιστορία, την πολιτική και τις άλλες πτυχές του. 

Για να κατανοηθεί η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και η καθοριστική συμβολή των   μαθηματικών στην τεχνολογική πρόοδο, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, αποφασίσαμε την υλοποίηση ενός project με το οποίο οι μαθητές θα ερευνήσουν, θα μελετήσουν και θα αναδείξουν το θέμα των μετρήσεων στην Αρχαία Ελλάδα κυρίως μέσα από τη διάσταση των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό αυτό.

Κατασκευάσαμε έτσι ένα  WebQuest (Ιστοεξερεύνηση) όπου ανεβάσαμε  το βασικό μέρος των πληροφοριών των μαθητών μας που συμμετείχαν στο project οι οποίες προέρχονταν κυρίως από το διαδίκτιο, αλλά και από άλλες πηγές που μπορεί  να είχαν στη διάθεσή τους. Προφανώς δόθηκαν στους μαθητές οδηγίες για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και διευθύνσεις για να κάνουν την αναζήτηση τους. 

Tο υλικό αυτό υπάρχει στην διεύθυνση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.