Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ



    Την Τρίτη 20 Μαρτίου  2018  το 9ο Γυμνάσιο Βόλου   συμμετείχε για 2η φορά στην  εκτέλεση  του ‘πειράματος του  Ερατοσθένη’ ,  ενός  παγκόσμιου  πειράματος .Είναι από τα ομορφότερα πειράματα στην ιστορία της φυσικής ,που γίνεται  Μάρτιο κ  Σεπτέμβριο  κάθε έτους, στην εαρινή και χειμερινή Ισημερία την ώρα που ο ήλιος  βρίσκεται στο ζενίθ κάθε πόλης  που συμμετέχει στο πείραμα. Για τον Βόλο στις 20 Μαρτίου η ώρα αυτή ήταν 12 38' 

.  Στο πείραμα αυτό συμμετείχαν σχολεία από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στον ίδιο γεωγραφικό μεσημβρινό δεν έχουν δηλ διαφορά ώρας και  διεξήχθη ταυτόχρονα  σε  διάφορες  πόλεις  εντός κ  εκτός Ελλάδας.. Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι η επίκεντρη γωνία μεταξύ των δυο πόλεων  καθώς και η μεταξύ τους χιλιομετρική απόστασή που την βρίσκουμε από το Google Earth.   Εμείς υπολογίσαμε την γωνία και βρήκαμε την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό όπου η γωνία είναι μηδέν . Οι συντεταγμένες του Γυμνασίου μας είναι 39, 22' πλάτος  βόρειο και  22,56' μήκος ανατολικό.

Η διοργάνωση του πειράματος φέτος,  έγινε σε συνεργασία με  την Ελληνική Μαθηματική Εταιρίαπου γιορτάζει την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Μαθηματικών και τιμά παράλληλα την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή της.  Η δραστηριότητα υλοποιηθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη.

 Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή.Εμείς για να μετρήσουμε  την ακτίνα της Γης  χρησιμοποιήσαμε  μία ράβδος του ενός μέτρου στερεωμένη κάθετα σε μία βάση , μια μετροταινία, ένας χάρακα και ένα  μοιρογνωμόνιο . Η διαδικασία ήταν η εξής. Τοποθετήσαμε μία  ράβδο στο κέντρο της αυλής και 10 λεπτά πριν το ζενίθ του Ήλιου ( 13.10 μμ) στην πόλη μας και 10 λεπτά  μετά μετρούσαμε την σκιά της ράβδου ανά πεντάλεπτο .
     Χωρίσαμε τους μαθητές μας σε 4 ομάδες με φύλλα εργασίας  και πήραν από 5 μετρήσεις η κάθε ομάδα .Την ώρα που ο Ήλιος  ήταν στο ζενίθ η σκιά της ράβδου είχε τη μικρότερη τιμή. Υπολογίσαμε την οξεία γωνία του ορθογωνίου τριγώνου που σχηματίσθηκε από την ράβδο και την σκιά της .


     Στη συνέχεια οι  μαθητές του σχολείου μας με την βοήθεια των καθηγητών τους  βρήκαν  γωνία 39.3 μοίρες.  Συνεργαστήκαμε με στο Γυμνάσιο Γερακίου Λακωνίας και την καθηγήτρια  φυσικό κ.Ανθή Σαράντη και με διευθυντή του σχολείου τον κ. Χριστοφοράκος  Αντώνης. Η Χιλιομετρική απόσταση: Γεράκι- Βόλος είναι 265 km και η γωνία που υπολόγισαν ήταν 37 μοίρες .Ηδιαφορά των γωνιών είναι 2.3 μοίρες και η περίμετρος που υπολογίσαμε ήταν  41.478 χιλιόμετρα
       Το Πείραμα στο οποίο συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Α΄ γυμνασίου και παρακολούθησε όλο το σχολείο υπό την επιτήρηση των καθηγητών και αποδείχτηκε  μια υπέροχη  εμπειρία για τους μαθητές μας. Τους πρόσφερε χαρά , παιγνίδι, συνεργασία ,ομαδικότητα  και οπωσδήποτε γνώση  . Το πείραμα του  Ερατοσθένη έγινε διαθεματικό , με την συμμετοχή πολλών καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων όπως  μαθηματικών ,φυσικών ,φιλολόγων, κοινωνιολόγων ,γυμναστών ,ξενόγλωσων ,τεχνολόγων . Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πείραμα από τους καθηγητές τους και την διευθύντρια του σχολείου τους  , ενθουσιάστηκαν και βοήθησαν πολύ στην εκτέλεση του πειράματος . Είχαμε μια  εξαιρετική ιδέα βιωματικής μάθησης την οποία απόλαυσαν τα παιδιά . Σχημάτισαν την Γη κι σχεδιάσαμε την Αφρική με την Αλεξάνδρεια  κ την Ευρώπη με το 9ο Γυμνάσιο Βόλου  .Χαιρόμαστε  ειλικρινά όλοι  να  βλέπουμε  τόσο ορεξάτες και δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις να συμβαίνουν στο σχολείο μας .
     Σκοπός του πειράματος ήταν να μάθουν με ποιον ζηλευτό τρόπο ο Ερατοσθένης μέτρησε  την περίμετρο της Γης ,αλλά ταυτόχρονα επιτεύχθηκαν και άλλοι επιμέρους στόχοι  όπως η παρατήρηση ,η συνεργασία των σχολείων μεταξύ τους ,η χρήση των ΤΠΕ ( Skype , exell, mail  ) και  πως όλα αυτά διευκολύνουν το αποτέλεσμα τν μετρήσεων.

       Η  διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου Φυσικός , είναι πάντα παρούσα ,ενισχύει τέτοιου είδους εκδηλώσεις κ ενθαρρύνει όλους τους καθηγητές για τέτοιου είδους δραστηριότητες.. Πολλοί  καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν την διεξαγωγή του πειράματος μαζί με τα τμήματα τους ,στην αυλή του σχολείου μας κ τους ευχαριστούμε πολύ όλους  . Ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές του σχολείου που συμμετείχαν κ βοήθησαν στην διεξαγωγή του Πειράματος  μαθηματικούς , φυσικούς, γυμναστές , φιλολόγους κ τους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων που διδάσκουν Ιστορία καθώς και όλους τους μαθητές μας  που συμμετείχαν η παρέμειναν μετά το πέρας του σχολείου για να δουν αυτό το σπουδαίο και εντυπωσιακό  πείραμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.