Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«Χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές του Γυμνασίου»


Βόλος 19/01/2009

Κοινωνική έρευνα με θέμα:
«Χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές του Γυμνασίου»
Νίκη Ρηγάκη, Κοινωνιολόγος 

Πρόλογος
OMG IM 2LATE CYA L8R

 «OMG IM 2LATE CYA L8R»: Μοιάζουν με ορνιθοσκαλίσματα, με ιερογλυφικά, με ακαταλαβίστικα σύμβολα. Κι όμως σημαίνουν κάτι: Oh my God (Θεέ μου), Im to late (άργησα τόσο πολύ), See you all (θα σας δω όλους) Later (αργότερα)…
Αυτή η διαπίστωση μας οδήγησε στο να εκπονήσουμε στο 9ο Γυμνάσιο μια κοινωνική έρευνα προκειμένου να διακριβώσουμε τον τρόπο χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές του.
Αντικείμενο της παρούσας εισήγησής μου, είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας

Μεθοδολογία
Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κατά το σχολικό έτος 2007 – 2008, για να εμπεδωθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη η ενεργός έρευνα.
Η έρευνα είχε δύο σκέλη: Το πρώτο έγινε με ερωτηματολόγιο που κατασκευάσαμε, προκειμένου να καταγράψουμε τον αριθμό των μαθητών που έχουν κινητό, τον ημερήσιο χρόνο χρήσης του, τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνουν και λαμβάνουν οι μαθητές κάθε μέρα και το μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού τους. Προσπαθήσαμε επίσης να καταγράψουμε εάν η χρήση του κινητού επηρεάζεται από τους παράγοντες ηλικία και φύλο.
Στην έρευνα αυτή, συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες τμημάτων της Α’, της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν συνολικά 64 μαθητές, 40 αγόρια και 24 κορίτσια (Πίνακας 1)
Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενός τμήματος της Γ’ τάξης, κατέγραψε όσες περισσότερες λέξεις μπορούσε, οι οποίες αποτυπώνονται σε γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο. Συγκεντρώθηκε λοιπόν ένας αριθμός λέξεων και μετά από επεξεργασία  των ίδιων των μαθητών, δημιουργήθηκε ένα, θα τολμούσαμε να πούμε, ΛΕΞΙΚΟ.Αποτελέσματα της έρευνας
1ο Σκέλος: Χρήση του κινητού
1.1. Κατοχή κινητού τηλεφώνου από μαθητές Γυμνασίου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ης έρευνας, σχεδόν το 80% των μαθητών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο (Πίνακας 2)
Όπως παρατηρούμε μάλιστα στον Πίνακα 3, ο παράγοντας ηλικία επηρεάζει τα ποσοστά κατοχής κινητού, αφού το ποσοστό κτήσης τους αυξάνει ανάλογα με την τάξη: 68,42% των μαθητών της Α’ τάξης έχουν κινητό, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 85,71% στη Β’ τάξη και στο 91,67% στη Γ’ τάξη.
Επίσης, όπως παρατηρούμε στον πίνακα 4, ο παράγοντας φύλο επηρεάζει τα ποσοστά κατοχής κινητού, αφού το ποσοστό κτήσης τους στα αγόρια είναι 77,50%, ενώ στα κορίτσια είναι 83,33%

1.2. Ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού
Η πλειοψηφία των μαθητών (68,62%), δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό μέχρι 15 λεπτά την ημέρα, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό (13,73%) το χρησιμοποιεί  από 15 μέχρι 30 λεπτά τη μέρα, ένα ποσοστό 11,76% από μισή μέχρι μία ώρα τη μέρα και ένα, κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (5,89%) χρησιμοποιεί το κινητό για πάνω από μία ώρα τη μέρα (Πίνακας 5).
Παρατηρούμε ότι ο χρόνος χρήσης, επηρεάζεται από την ηλικία, αφού από 30 λεπτά τη μέρα κάνει χρήση του κινητού το 7,69%  των μαθητών της Α’ τάξης, το 16,67% της Β’ τάξης και το 25% των μαθητών της Γ’ τάξης (Πίνακας 6).
Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κορίτσια χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους (30%), απ’ ότι τα αγόρια (9,67%) για πάνω από 30 λεπτά τη μέρα (Πίνακας 7).

1.3. Ημερήσιος αριθμός μηνυμάτων που στέλνονται και λαμβάνονται με το κινητό
Όπως παρατηρούμε στον πίνακα 8, οι αριθμός των μηνυμάτων που στέλνουν οι μαθητές, είναι περίπου ίδιος με αυτά που λαμβάνουν: (88,24% των μαθητών στέλνουν έως 30 μηνύματα της μέρα και 90,20% των μαθητών λαμβάνουν επίσης έως 30 μηνύματα τη μέρα)
Ο παράγοντας ηλικία δε φαίνεται να επηρεάζει τον αριθμό μηνυμάτων που στέλνονται και λαμβάνονται από τους μαθητές, όπως παρατηρούμε στον πίνακα 9.
Ωστόσο, ο παράγοντας φύλο φαίνεται να επηρεάζει και πάλι καθοριστικά, τον αριθμό των μηνυμάτων που στέλνονται και λαμβάνονται, αφού το 95% των κοριτσιών έναντι του 83,87% των αγοριών, στέλνουν έως 30 μηνύματα τη μέρα, ενώ το 95% των κοριτσιών έναντι του 87,10% των αγοριών, λαμβάνουν έως 30 μηνύματα τη μέρα (Πίνακας 10).

1.4. Μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού
Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών (96,07%) των μαθητών ξοδεύει έως 60 ευρώ το μήνα για τη χρήση του κινητού, ενώ το 3,93% ξοδεύει πάνω από 60 ευρώ (Πίνακας 11)
Οι παράγοντες ηλικία και φύλο δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθοριστικά το κόστος της χρήσης του κινητού (Πίνακες 12 και 13)


                                                                              
2ο Σκέλος: Λεξικό
Όπως ήδη αναφέραμε, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενός τμήματος της Γ’ τάξης, κατέγραψαν το λεξικό που σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια:
Α

αναπάντητη
αναπα/anap
αγάπη μου
azp m
αγάπη
azp (azaph)
Άγιος Νικόλαος
Άγιος Νίκος
αργότερα
L8R
αύριο
2morw
αντίο
bye/chao/chaya
αγάπη για πάντα
L.F.E. (love for ever)
απόγευμα
απογ
Β

Βαριέμαι
βρμ/vrm
bye bye
bb
βασικά
βσκ/vsk
βρε
βρ/bre
Γ

γεια σου
geia/hi/hello
γεια σου (αποχαιρετιστήριο)
cu (see you) / cya (see you all)
Δ

δεν
δν/dn
δηλαδή
δλδ/dld
δικό μου
δκμ
διαβάζω
δβ
διάλειμμα
break
Ε

έλεος
mercy/eleoc
εσύ
u (you)
εγώ
I
εδώ
δω/dw
επειδή
επδ/epd
emotional
emo
εντάξει
ok
επίσης
u2 (you too)
ευχαριστώ
tnx (thanks)
εντελώς
εντλς
επίσης και εγώ
me2 (me too)
εικόνα
pic (picture) / picoula / piconi
Ζ

ζωή
life
Η

ηρέμησε!
coolare (be cool) / relax / chill out
ηλεκτρονικό παιχνίδι
game
Θ

Θεέ μου
omg (Oh my God!)
θα δω
8dw
θα έρθω
8r8w
θα
8
θα είμαι
8mai
θα σε δω
cu (see you)
θες;
θς; / 8;
Ι

ίσως
prhps
Κ

και
κ / +
κρυφά
κρφ / krf
καρδούλα (στον Η/Υ)
<3
καρδούλα ραγισμένη (στον Η/Υ)
<|3
κάτι
κτ / kt
καληνύχτα
κλν / kln
καλημέρα
κλμ / klm / …μέρα!
καλά
κλ / kl
κανέναν
κνν / knn
κάνεις
knc (kaneis)
κατάλαβες;
κτλβς; /ktlbs?
κινητό
κντ / κιν
καλύτερα
κλτρ / kltr
τρελαμένος με κάτι
«καμένος»
Λ

λοιπόν
λπν / lpn
Μ

μου/με
μ / m
μάθημα
μθμ / μ8μ / m8m
μην/μόνο
μν / mn
μήνυμα
μνμ / mnm / sms
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μηνυμάτων
msn/ mcn / mousounou
Μαθηματικά
μαθ/κα / μθμκ / maths
συσκευή για μουσική
ΜΡ3
Ν

να
ν / n
Ξ

το ξ ως γράμμα
7 / 3
Ο

όλα καλά
ok
όταν
οτν / otn
Π

παρακαλώ
πρκλ / prkl
παρακαλώ για κάτι
pleasarw
περίμενε
πρμν / Prmn
Πέμπτη
Πεμ
Παρασκευή
Παρ
πριν
πρν / b4 (before)
πάρα πολύ καλό για σένα
2g4u (to good for you)
παιδιά
guys
πολύ
πλ / pl / pli
πρόσεχε
πρσχ
πραγματικά
πργμτ / prgmtk
Ρ

Ρε
ρ / r / re / ri
Σ

σκάσε
sks
σήμερα
σμρ / smr
σου / σε
σ / s
σου είπα
sou eipa / spa
σχόλιο
cmnt (comment)
στον
στν / stn
skate
sk8
συγνώμη
σγνμ / sgnm / sorry
Σαββατοκύριακο
σαβ/κο / ΣΚ
Σάββατο
σβτ / svt
σε σένα
2u (to you)
στείλε
στλ / stl
συμφωνώ
+φωνω
Τ

το/του/την/τα (κτλ)
τ / t
τράβα (πήγαινε)
τρβ / trv
τελείωνε / σώνε
sone/sony
τα λέμε
cu (see you) / cya (see you all)
τίποτα
τπτ / tpt
τέλος πάντων
τσπ / τέσπα / tespa / anyway
τηλεόραση
TV
Τρίτη
Τρ
Τετάρτη
Τετ
τίνος;
τν / tn
τηλέφωνο
τηλ
τελικά
τλκ / tlk
τέλεια
super
Υ

υπολογιστής
Η/Υ / pc
Φ

φιλάκια
φλκ / flk / mouts
φωτογραφία 
φωτο / photo
φίλοι για πάντα
b.f.f.e. (best friends for ever)
Χ

χαλαρά
χλρ
Ψ

ψώνιο
ψν
Ω

ωραία
nic (nice)

Δεν είμαστε εντελώς σίγουροι, εάν το λεξικό αυτό περιλαμβάνει όλη τη φρασεολογία του κινητού, που χρησιμοποιούν σήμερα οι νέοι, ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλες λέξεις, φράσεις και σύμβολα.
Είμαστε όμως σίγουροι ότι πρόκειται για μια νέα γλώσσα, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν σήμερα οι νέοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων…
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθορίζει τη σκέψη, γενικά την ψυχοπνευματική μας δραστηριότητα και τελικά την προσωπικότητά μας. Η γλώσσα δημιουργείται από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσεται ένα κοινωνικό σύνολο ή μια κοινωνική ομάδα και είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ποιες είναι λοιπόν σήμερα, οι ιδιαίτερες συνθήκες που συντελούν στη διαμόρφωση αυτής της γλώσσας των νέων μας;
 • Είναι ασφαλώς οι νέες τεχνολογίες: Το κινητό τηλέφωνο, σημαντικότατη εφεύρεση της εποχής, έχει πλέον εισβάλει στην καθημερινή ζωή των νέων και καθορίζει τους τρόπους και το περιεχόμενο της επικοινωνίας τους.
 • Είναι ασφαλώς η αγγλική γλώσσα: Οι γονείς, το σχολείο, η κοινωνία στο σύνολό της, ωθεί τους νέους στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και όχι μόνο, από τα χρόνια του Δημοτικού σχολείου. Φυσικό είναι, οι αγγλικές λέξεις να αποτελούν πλέον ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο της «μητρικής» γλώσσας των νέων.
 • Είναι ασφαλώς ο παράγοντας χρόνος: Ο σύγχρονος νέος, κυνηγημένος απ' το χρόνο και πολιορκημένος απ' τις πολλές υποχρεώσεις, αρέσκεται στις γοργές εναλλαγές. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, οι ανάγκες της ζωής πολλές, και η λακωνικότητα ως τρόπος ζωής, και συνακόλουθα ως τρόπος έκφρασης, μοιραία ανάγκη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ιδιόμορφης γλώσσας;
 • Φτωχό και περιορισμένο λεξιλόγιο  συγκριτικά με τη μόρφωση και τις εμπειρίες τους.
 • Χρησιμοποιούν πολλές λέξεις και εκφράσεις ξένες, κυρίως αγγλικές, αβασάνιστα στη θέση υπαρχουσών ελληνικών
 • Ο λόγος τους βρίθει από στερεότυπες εκφράσεις.
 • Αδυναμία έκφρασης και εύστοχης διατύπωσης.
 • Γραμματικά και συντακτικά σφάλματα
 • Συνοπτικός και πολλές φορές συνθηματικός λόγος

Αίτια
 • Στην εποχή μας κύρια πηγή πληροφόρησης θεωρείται η εικόνα. Τα Μ.Μ.Ε. και η διαφήμιση περιορίζουν το ρόλο της γλωσσικής, γραπτής ή προφορικής επικοινωνίας. Χρησιμοποιούν εξάλλου λόγο συνοπτικό, επιγραμματικό, εντυπωσιακό και εξυπηρετούν συμφέροντα κυρίως εμπορικά.
 • Η γενικότερη πολιτιστική κρίση και πνευματική υποβάθμιση, η οποία προκύπτει από το ωφελιμιστικό τρόπο ζωής και την καταναλωτική νοοτροπία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
 • Η ελλιπής διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, ποσοτικά και ποιοτικά.
 • Οι νέοι δεν διαβάζουν βιβλία με αποτέλεσμα να στερούνται τη δυνατότητα πλουτισμού του λεξιλογίου τους, της γενικότερης καλλιέργειάς τους, της απόκτησης "γλωσσικού αισθήματος".
 • Η χρήση ξένων λέξεων εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης ξενομανίας που υποβαθμίζει την ποιότητα της γλωσσικής δημιουργικότητας.
 • Οι νέοι θέλουν να ξεχωρίσουν. Έτσι χρησιμοποιούν και τη γλώσσα για να αποκτήσουν ταυτότητα, να αποκτήσουν "πρόσωπο". Στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν με κάθε τρόπο από την προηγούμενη γενιά, υιοθετούν ευκολότερα τη συνθηματολογία, μια ιδιότυπη διάλεκτο τελικά, που διακρίνει τις νεανικές συντροφιές. Έτσι η συνθηματολογία γίνεται τρόπος ζωής και αισθάνονται την ανάγκη να την αποδεχτούν προκειμένου να ενταχθούν σε ομάδα.

Επιπτώσεις
 • Η αποδιοργάνωση της γλώσσας δεν επιτρέπει τη σαφή διατύπωση σκέψεων και συναισθημάτων. Έτσι παρεμποδίζεται η επικοινωνία. Οι άνθρωποι γίνονται εσωστρεφείς και απομονώνονται.
 • Περιορίζεται ο πραγματικός διάλογος, αφού δεν αναπτύσσεται η κριτική ικανότητα.

Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία το θέμα «κινητό στα σχολεία»;
Σήμερα ισχύει η εγκύκλιος με αριθμό πρωτοκόλλου 132328/Γ2/7-12-2006 του ΥΠΕΠΘ η οποία αναφέρει τα εξής:
Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου
Αποφασίζουμε
1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του.
Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται:
α) για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161 Α΄) για την καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος
β) για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις προβλεπόμενες στο Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) σχολικές κυρώσεις.    
2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν. 2683/1999  (ΦΕΚ 19 Α΄).

Προτάσεις
 • Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της κοινωνικής της διάστασης, με σύγχρονες μεθόδους, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, στροφή των νέων στη λογοτεχνία, διάλογος μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να ενημερώσουν τους νέους, να τονίσουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε και να προτείνουν λύσεις για να τα αποφύγουμε.
 • Να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό των γλωσσικών αυθαιρεσιών από τα Μ.Μ.Ε.  και τη διαφήμιση, με γλωσσική επιμέλεια ειδήσεων και άρθρων και με επιμόρφωση των δημοσιογράφων και των διαφημιστών.
 • Ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια της οικογένειας.
 • Να φροντίσει η πολιτεία για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος πλούσιου  σε πνευματικά ερεθίσματα, με τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πολιτιστικών κέντρων και δραστηριοτήτων και επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Επίλογος
Η γλώσσα καθυποτάσσει τη σκέψη, αφού την περιορίζει σε συγκεκριμένα λεκτικά σχήματα, αλλά και την απελευθερώνει, αφού της δίνει σαφή και κατανοητή μορφή. Κάθε σκέψη που δεν μπορεί να διατυπωθεί γλωσσικά δεν είναι παρά ένα ακαθόριστο νεφέλωμα, χωρίς τη δυνατότητα να διοχετευτεί στον κοινωνικό περίγυρο και μοιραία παύει να υφίσταται. Αλλά και αντίστροφα, κάθε λέξη που δεν ανήκει στη σφαίρα του λεξιλογίου  μας, δεν έχει απολύτως κανένα ψυχικό ή πνευματικό αντίκρισμα. Η γλώσσα είναι λοιπόν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μέσο επικοινωνίας. Χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία κάθε κοινωνίας.
Τα προβληματικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής αλλά και της νεοελληνικής κοινωνίας, σημαδεύουν σήμερα τη γλώσσα των νέων. Ας ασχοληθούμε πιο συστηματικά.
Επιτρέψτε να τεκμηριώσω αυτήν την παρότρυνση, με τα λόγια αξέχαστου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου για την ελληνική γλώσσα:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως, θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως ένα ρυακάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική.»

Οι Πίνακες της έρευνας

Πίνακας 1. Δείγμα της έρευνας

Α’ Τάξη
Β’ Τάξη
Γ’ Τάξη
Σύνολο
Αγόρια
12
11
17
40
Κορίτσια
7
10
7
24
Σύνολο
19
21
24
64

Πίνακας 2. Κατοχή κινητού τηλεφώνου

Σύνολο
%
Ναι
51
79,69
Όχι
13
20,31
Σύνολο
64
100,00

Πίνακας 3. Κατοχή κινητού ανά τάξη

Α’ Τάξη
Β’ Τάξη
Γ’ Τάξη
Ναι
68,42
85,71
91,67
Όχι
31,58
14,29
8,33
Σύνολο
100,00
100,00
100,00

Πίνακας 4. Κατοχή κινητού ανά φύλο

Αγόρια
Κορίτσια
Ναι
77,50
83,33
Όχι
22,50
16,67
Σύνολο
100,00
100,00

Πίνακας 5. Ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού

%
Έως 15 λεπτά
68,62
15 – 30 λεπτά
13,73
30 λεπτά  – 1 ώρα
11,76
Πάνω από 1 ώρα
5,89
Σύνολο
100

Πίνακας 6. Ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού ανά τάξη

Α’ Τάξη
Β’ Τάξη
Γ’ Τάξη
Έως 30 λεπτά
92,31
83,33
75,00
Πάνω από 30 λεπτά
7,69
16,67
25,00
Σύνολο
100,00
100,00
100,00

Πίνακας 7. Ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού ανά φύλο

Αγόρια
Κορίτσια
Έως 30 λεπτά
90,33
70,00
Πάνω από 30 λεπτά
9,67
30,00
Σύνολο
100,00
100,00

Πίνακας 8. Ημερήσιος αριθμός μηνυμάτων που στέλνονται και λαμβάνονται με το κινητό

Στέλνονται
Λαμβάνονται
Έως 30 μηνύματα
88,24
90,20
Πάνω από 30 μηνύμτα
11,76
9,80
Σύνολο
100,00
100,00
Πίνακας 9. Ημερήσιος αριθμός μηνυμάτων που στέλνονται και λαμβάνονται με το κινητό ανά τάξη

Α’ Τάξη

Β’ Τάξη

Γ’ Τάξη


Στέλνονται
Λαμβάνονται
Στέλνονται
Λαμβάνονται
Στέλνονται
Λαμβάνονται
Έως 30 μηνύματα
92,31
92,31
94,45
100
80,00
80,00
Πάνω από 30 μηνύμτα
7,69
7,69
5,55
0,00
20,00
20,00
Σύνολο
100,00
100,00
100,00
100,00
100,00
100,00

Πίνακας 10. Ημερήσιος αριθμός μηνυμάτων που στέλνονται με το κινητό ανά φύλο

Αγόρια

Κορίτσια


Στέλνονται
Λαμβάνονται
Στέλνονται
Λαμβάνονται
Έως 30 μηνύματα
83,87
87,10
95,00
95,00
Πάνω από 30 μηνύματα
16,13
12,90
5,00
5,00
Σύνολο
100,00
100,00
100,00
100,00

Πίνακας 11. Μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού

%
Έως 60€
96,07
Πάνω από 60€
3,93
Σύνολο
100,00

Πίνακας 12. Μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού ανά τάξη

Α’ Τάξη
Β’ Τάξη
Γ’ Τάξη
Έως 60€
100,00
100,00
90,00
Πάνω από 60€
0,00
0,00
10,00
Σύνολο
100,00
100,00
100,00

Πίνακας 13. Μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού ανά φύλο

Αγόρια
Κορίτσια
Έως 60€
93,55
100,00
Πάνω από 60€
6,45
0,00
Σύνολο
100,00
100,00
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.