Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

08.03.2014 Επίσκεψη στο Ανάκτορο της Αρχαίας Δημητριάδας

Το Σάββατο 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής των ελληνιστικών χρόνων, από τους μαθητές της Γ' τάξης του πολιτιστικού προγράμματος «Ελληνικές Αρχαιότητες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» με τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Αγγελόπουλο Νίκο, κα. Καρκαλέτσου Μαρία και κα Κατσίκη Νικόλ. Στο χώρο μας ξενάγησε η αρχαιολόγος κα. Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου, την οποία και θερμά ευχαριστούμε.
Η αρχαία Δημητριάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας, αφού ο περίβολος των ισχυρών αμυντικών τειχών της έχει μήκος μεγαλύτερο από 8 χιλιόμετρα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. από το Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο τον Πολιορκητή, σαν δεύτερη πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους σε μια προνομιακή θέση κοντά στη θάλασσα, με θέα το Πήλιο και τον Παγασητικό κόλπο. Μέχρι το 168 π.Χ., οπότε καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, η Δημητριάδα γνώρισε μεγάλη ακμή.
Στο ψηλότερο σημείο του λόφου χτίσθηκε το τετραπύργιο καθώς και σειρές αιθουσών, διαμερίσματα και κλίμακες για το δεύτερο όροφο, γύρω από μια περίστυλη αυλή με οκτώ δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά.
Πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη με εξαιρετική ξενάγηση που μας έφερε πιο κοντά και σ την τοπική ιστορία της Μαγνησίας.
Όλοι αποκομίσαμε όχι μόνο γνώσεις αλλά και μια υπέροχη διάθεση που μας χάρισαν το μαγευτικό τοπίο, η εξαίρετη θέα, η ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα σε συνδυασμό με όλους τους υπέροχους ήχους και τα αρώματα της φύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.